Koliko stane vozniški izpit in koliko stane vozniško dovoljenje?

Koliko stane vozniški izpit?

Vozniški izpit, oz. t.i. cena izpitne vožnje B kategorije stane 15,5€, ampak najbrž ste mislili koliko me bo stala pridobitev vozniškega dovoljenja, vozniško dovoljenje v žepu? Za lažje razumevanje definirajmo najprej vozniški izpit.

Vozniški izpit po SSKJ:
Vozniški izpít je postopek, pri katerem se ugotavlja in vrednoti znanje, sposobnost kandidata: “delati, napraviti, narediti, opraviti izpit; prijaviti se k izpitu; učiti se za izpit; izdelati, izpraševati pri izpitu; žarg., šol. cepniti, pasti pri izpitu ne opraviti ga; pog. izpitnik ga je vrgel pri izpitu negativno ocenil; že ima vozniški izpit ga je že opravil; rok za izpit/vozniški izpit.”

Koliko stane vozniško dovoljenje?

To je pravilno vprašanje, saj vas zanima koliko bo stal celoten postopek pridobivanja vozniškega dovoljenja. Za kratek čas se vrnimo v šolske klopi da si malce osvežimo spomin in si oglejmo definicijo vozniškega dovoljenja.

Vozniško dovoljenje po SSKJ:
izkáznica -e ž (ȃ) potrdilo v obliki kartončka, knjižice o članstvu ali usposobljenosti, pravicah kake osebe: vozniška izkaznica vozniško dovoljenje.”

Opomba

Cene uporabljene v izračunu so povprečne cene avtošol-šol vožnje v Sloveniji in razpoložljive cene iz drugih virov, ki so se lahko med tem že spremenile. Izračun je le okviren in ni nujno, da se bo ujemal z dejanskimi stroški. Za natančne cene, oz. natančen strošek je najbolje da se obrnete na izbrano avtošolo-šolo vožnje.

Loading...

Izračun okvirne cene vozniškega dovoljenja

(40.00 €)
(32.12 €)
(43.88 €)

(27.00 €)
(52.40 €)

(60.00 €)

(31.91 €)

(22)
Vsak bodoči voznik želi vedeti, koliko ur praktične vožnje v avtošoli/šoli vožnje bom potreboval da uspešno opravim vozniški izpit in postanem voznik. Zahtevno vprašanje na katerega ni moč podati enoznačen odgovor. Naše stališče je, da kakovostna avtošola vam olajša in skrajša pot do vozniškega izpita, ampak dejstvo je, da uspeh ali neuspeh na izpitni vožnji je odvisen zgolj in samo od kanidata. Na izpitni vožnji kandidat potrjuje svoje znanje vožnje, predvidevanja nevarnih dogodkov, obvladovanja vozila v različnih okoliščinah, razumevanja prometa in cestno prometnih predpisov.

(38.44 €)
(15.44 €)
(23.00 €)
Izpitna, t.i. glavna vožnja znaša približno 38€. Cena izpitne vožnje je vsota moto ure vožnje, ki jo plačate avtošoli/šoli vožnje, ter del, ki ga plačate izpitnemu centru. Popolnoma razumljivo ali pa tudi ne. Avtošola da na razpolago vozilo in učitelja vožnje, izpitni center pa izpitnika. Gorivo stane, avto se obrablja in poleg tega v avtu sedita še dve osebi, ki ju je potrebno plačati.

(12)
(21.32)

(125.00 €)

(7.76 €)

POMEMBNO

Ministrstvo za infrastrukturo, konkretno minister pristojen za promet na podlagi enotnih ekonomskih normativov, ki jih pripravi Gospodarska zbornica Slovenije, določi najnižjo ceno učne ure usposabljanja kandidatov za voznike.
Vir: ZVoz-1 14. čl, 25 odstavek

To pomeni da bo administrativno določena najnižja cena ure vožnje v avtošoli. Trenutno še ni določena. Kdaj in koliko? Ne vemo. Ko izvemo bo objavljeno na ceniku.


0
,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Fill out this field
Fill out this field
Vnesite veljaven e-naslov.
You need to agree with the terms to proceed

Meni
Share on FacebookShare on GooglePlus